Autoritair opvoeden beschadigt een nieuwetijdskind

Onlangs schreef ik een post op mijn facebookpagina en Instagram, met de vraag aan mijn volgers of ze vroeger autoritair zijn opgevoed? Daar kwamen veel reacties op, vooral van volwassenen die daar nog de negatieve gevolgen van ervaren. Tijd voor een blog hierover. In dit blog leg ik uit wat autoritair opvoeden is en wat de  schadelijke gevolgen zijn voor het kind. Ook leg ik uit wat het verschil is tussen autoritair en consequent opvoeden. Heel vaak worden deze 2 bij elkaar gevoegd.

Wat is een autoritaire opvoedstijl?

Veel regels. De ouder is de baas en het kind moet gehoorzamen. Houdt het kind zich niet aan de regels? Dan krijgt hij straf. Ouders die op deze manier opvoeden, leggen de regels niet uit en geven geen ruimte voor discussie.

Autoritaire opvoeding is een verkeerde methode om een kind te laten ontwikkelen. Heet ook wel dominante opvoeding. Iemand die autoritair opvoedt, heeft ongeveer deze zienswijze:

  • “Ik ben de baas en iedereen moet precies doen wat ik zeg.”
  • “Je moet me niet tegenspreken” (“Want daar kan ik niet tegen.”)
  • “Er is maar een persoon die alles weet en dat ben ik.”
  • “Het is onmogelijk dat iemand anders het beter weet.”
  • “Ik moet en zal mijn zin hebben.”
  • “Wat je ook zegt, je krijgt geen gelijk.”

Gevolgen van autoritaire opvoeding

Een citaat van de informatieve website Anababa.nl:

Een kind kan angstig en volgzaam worden door een autoritaire opvoeding. Of juist opstandig en agressief. In ieder geval ontwikkelt een kind weinig zelfvertrouwen en weinig zelfstandigheid. Hij leert niet om zelf te beredeneren waarom hij iets wil en kan moeilijk beslissingen voor zichzelf nemen. Deze dwingende manier van opvoeden kan voor veel strijd zorgen. Als het kind groter wordt, gaat hij zich steeds meer onttrekken aan zijn ouders.

Naast de spanningen die een autoritaire opvoeding oplevert, wordt het kind in zijn (en haar natuurlijk) ontwikkeling beperkt. Dit proces werkt ongeveer als volgt. Een kind heeft de natuurlijke drang tot ontwikkeling en ontplooiing. (“Waarom”) Een autoritaire opvoeder beperkt een heleboel zaken, want het moet op zijn manier en andere opvattingen worden niet geduld. Bij het kind ontstaat daardoor weerstand en / of gaat aan zichzelf twijfelen want zijn opvoeder bepaald het denken van het kind.

Photo by Rodolpho Zanardo from Pexels

Een autoritaire opvoeding veroorzaakt veel spanningen, want het kind wordt niet geleid naar groei, maar wordt ingeperkt doordat de opvoeder denkt dat het kind niks kan, niks weet en dat de opvoeder het kind volledig moet controleren. Autoritaire opvoeding leidt altijd tot spanningen, want het kind wil onder het juk uit en de opvoeder probeert dit te verhinderen.

Gevolgen op latere leeftijd

Een kind dat autoritair opgevoed is, zal dit op latere leeftijd nog met zich meedragen. Het karakter van het kind wordt gevormd in de opgroeiperiode. Is dat niet goed gegaan, dan loopt men nu nog rond met de gevolgen. Als je vroeger is afgeleerd om anders te denken, dan kost het je heel veel moeite om dit op latere leeftijd te doorbreken.

Of het loopt nog steeds rond met opgekropte emoties (agressie, depressie), of legt zich veel te veel bij zaken neer uit een te passieve houding. Uiteraard kan men denken, maar initiatieven ontwikkelen is moeilijker voor iemand bij wie dit vroeger de kop is ingedrukt. Ze willen iedereen pleasen, geen eigen mening durven geven, depressie, burn-out, zelf geen oplossingen kunnen bedenken, niet zelfredzaam zijn, moeite hebben met eigen grenzen aangeven. Weinig zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Angstig en volgzaam.

Een super autoritaire opvoeding leidt vaak tot passiviteit van het kind, want het kind heeft het door de enorme druk opgegeven. Dan krijg je kinderen wiens eigen wil is gebroken. Robotjes. Het zijn dan een soort onderdanen van de opvoeder. Ze doen dan alleen nog datgene wat de opvoeder wil en ze laten het denken en de initiatieven maar aan de opvoeder over. Ze hebben het opgegeven.

Je moet het kind leren denken en niet gaan denken voor het kind. Grenzen stellen is wat anders dan een kind beperken in zijn ontwikkeling. Als een kind herhaaldelijk bewust of onbewust ervaart dat hij blijkbaar te dom is om dingen te begrijpen, gaat hij aan zichzelf twijfelen.

Het is onmogelijk dat een kind op deze manier optimaal opgroeit. Door de houding van een autoritaire opvoeder, ontstaat weerstand, twijfel aan zichzelf en inperking van de geestelijke groei. Een kind die in deze situatie zit, ervaart de beperking van groei waarschijnlijk niet als zodanig. Maar op latere leeftijd gaat dit knellen.

Wat is het verschil tussen autoritair en consequent zijn?

Veel mensen denken dat autoritair opvoeden en consequent zijn hetzelfde zijn. Autoritair opvoeden is een vorm van macht hebben over het kind. Consequent opvoeden is duidelijkheid en grenzen aangeven aan je kind.

Consequent zijn is juist goed, dan zijn de regels duidelijk. Als een kind merkt dat hij bijvoorbeeld door zeuren toch zijn zin krijgt, dan denkt hij: “dit kan ik de volgende keer weer doen”. Als het bedtijd is voor het kind, maar ze wil niet, moet een opvoeder consequent zijn. Dit is geen baas willen spelen, maar het kind heeft de slaap nodig. Daarom is consequent zijn goed. Nog sterker, het moet zelfs. Kinderen hebben duidelijkheid en regels nodig.

Waarom heeft een kind regels en grenzen nodig?

Jonge kinderen willen de wereld om zich heen ontdekken. Zonder die behoefte zou een kind zich niet goed ontwikkelen. De drang de wereld te ontdekken stimuleert het kind te gaan zitten, kruipen, lopen, praten, sociale contacten aan te gaan, enzovoort.
Maar deze behoefte om de wereld om zich heen te ontdekken vraagt van de ouders naast aanmoediging ook begeleiding en begrenzing. Voor de veiligheid van het kind, maar ook om het kind de basisregels van de sociale omgang bij te brengen, om normen en waarde aan te leren vanuit het hart en niet vanuit het hoofd en angst van de ouders. Een kind heeft regels nodig.

Regels bieden een kind houvast en duidelijkheid en hierdoor ook veiligheid, omdat het kind weet wat er van hem of haar verwacht wordt, maar het kind ook weet wat het van de ouders kan verwachten. En deze duidelijkheid en veiligheid helpen het kind weer om het zelfvertrouwen op te bouwen.

Denk je nu: “Ik wil mijn kinderen niet autoritair opvoeden maar ik vind het ook heel lastig om consequent te zijn?” Je wilt een andere manier van opvoeden maar je weet niet hoe je dit moet aanpakken? Ik kan je helpen om zonder autoritair te zijn toch consequent te zijn, op een duidelijke en liefdevolle manier.
>> Meer info: coaching voor ouders van Nieuwetijdskinderen.

Of herken jij jezelf in de negatieve gevolgen van de autoritaire opvoeding en wil je deze negatieve blokkades doorbreken? Ik kan je hierbij helpen om deze blokkades te doorbreken.
>> Meer info: transformatietraject voor ouders.

Liefs, Collinda

Delen is fijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang mijn tips voor ouders, klik >>

5 tips om het gedrag van je Nieuwetijdskind te begrijpen

Contact

Samenwerkingen

Alle blogs

Let op:

Bij gezondheids-klachten dient u altijd uw huisarts te raadplegen. Ik ben geen vervanging voor huisarts of specialist.

Ik ben aangesloten bij de CAT

Collectief Alternatief Therapeuten