De gevaren van Ritalin

In mijn omgeving hoor ik meer en meer de toename van ritalin/concerta gebruik bij kinderen met ADD/ADHD.

En wat mij zorgen baart is dat mensen het een wonderpil noemen. Het kind kan zich ineens goed concentreren en het kind is rustig (voldoet aan de norm van de maatschappij). De ouders zeggen vaak: dit hadden we veel eerder moeten doen. En dan schrik ik. Ik weet wat deze medicijnen voor blijvende schade kunnen aanrichten. En met deze blog wil ik de ernstige bijwerkingen van ritalin/concerta beschrijven (dit word door de arts meestal niet verteld). Ik wil aanreiken dat de begeleiding ook op een andere manier mogelijk is. Zodat je als ouders een weloverwogen keuze kan maken naar aanleiding van de informatie die in dit blog staat.

Mijn ervaringsverhaal

Onze dochter Rianne was 5 jaar oud en ontzettend druk en veeleisend aanwezig. Ik liep op mijn tandvlees. Door de geboorte van onze jongste dochter en de kraamhulp die bij ons in huis was viel haar gedrag op. En zij adviseerde stichting MEE voor hulp voor Rianne en voor ons. Daar zijn wij gestart en vrijwel direct had ik een gevoel: dit is niet de weg voor Rianne. Ik kreeg een verwijsbrief mee voor onderzoek naar ADHD/ADD omdat ze het vermoeden hadden dat dat de oorzaak zou kunnen zijn. Maar mijn gevoel zei heel sterk dat ik een andere weg moest bewandelen voor Rianne en dat deze diagnose haar schade toe zou brengen.

Ik kreeg in die periode een artikel onder ogen met de keerzijde van het gebruik van ritalin/concerta en ik ben mij daarin gaan verdiepen en gaan zoeken naar informatie hierover. En ik schrok van de ernstige bijwerkingen van het gebruik hiervan.

Bij chronisch gebruik is de kans op geestelijke verslaving groot (ook de jonge kinderen die 1 a 2 tabletjes per dag nemen zijn chronische gebruikers).

De werkzame stof die in ritalin en concerta zit is methylfenidaat (dextroamfetamine), die stof is nauw verwant aan amfetamine (deze stof zit onder andere in de hard drug speed). In Amerika zijn deze medicijnen een goed verkopende harddrug in de illegale drugshandel.

Slapeloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn, verminderde eetlust, groeistoornissen, emotionele afvlakking zijn ook bijwerkingen.

Het is onbekend of methylfenidaat veilig is op langere termijn.

Kinderen zijn in mijn ogen dus proefpersonen omdat men niet weet wat voor schade en risico er op latere leeftijd is.

Bij volwassenen

Bij volwassenen hebben deze medicijnen ernstige bijwerkingen: hartfalen, agressie, depressie, en suïcidale neigingen en er zijn 3 officiële meldingen gemaakt van sterfgevallen door het gebruik van deze medicijnen. Het middel is sinds begin jaren 1960 in gebruik en toen voornamelijk voor volwassenen. En bij volwassenen werkt het juist opwekkend, als je de advertenties mag geloven. Kijk maar eens naar deze advertenties uit de Verenigde staten (je kunt er op klikken om te vergroten):

advertentie voor ritalin uit 1963

advertentie voor ritalin in 1966

Hier zie je wanneer ritalin en aanverwante middelen zijn ingevoerd in de VS:

vergelijking ritalin en aanverwante middelen

Als je dus kijkt naar de bijwerkingen bij volwassenen alleen al, ga je je dan niet afvragen hoe het bij kinderen dan wel veilig zou zijn? Dat gaat er bij mij niet in, ik heb veel kinderen gezien in mijn praktijk die net starten met deze medicijnen en die depressief worden. De hersenen van deze kinderen zijn nog niet helemaal uitontwikkeld en dan geven we deze medicijnen waarvan we nog niet weten wat het risico is op langere termijn?

Verhaal van een jongen van 16

Dit verhaal las ik in een artikel van een jongen van 16 jaar met ADD (vrij geciteerd):

Een ritalin verslaving? Dat kan toch helemaal niet? Oh, die stof is zo weer uit je lichaam en echte ontwenningen zijn er bijna niet . Verlaag de dosis maar, dan heb je wat minder last van je bijwerkingen. Dit is het verhaal wat ik iedere keer aanhoor bij mijn psychiater. En nu is de maat vol. Ik ben echt verslaafd aan ritalin. Mijn verhaal begint bij het begin:

Ik heb ADD. Concentreren kan ik me uiterst moeilijk en het is altijd kermis in mijn kop. Een aandoening die ik accepteerde totdat ik ging werken en serieuze studies wilde gaan doen. Ik gebruik nu 1 jaar ritalin. Ik merk er steeds meer nadelen van en nu is de maat echt vol.

Ik slik er nu 6 per dag. De medicijnen helpen niet meer voor mijn concentratie, althans niet goed. Het effect is zo miniem, bijna niet te voelen. Het enige wat ik voel is het verdwijnen van het kutgevoel. Ik heb geprobeerd de dosissen te verlagen (op advies en begeleiding van mijn psychiater) maar dit hielp niet. De psychiater blijft volhouden dat je niet verslaafd kan raken aan deze medicijnen. Maar ik voel dat ik verslaafd ben. Het moeten wel ontwenningen zijn want als ik de medicijnen niet inneem heb ik er last van. Zodra ik er een slik is er na 10 minuten die golf van rust. Nog geen half uur later is er een paniek. Niet zo zeer het gevoel van een nieuwe dosis willen maar echt lichamelijke onrust.

Dit zijn mijn bijwerkingen: Trillen, onrust, hoofdpijn, druk op de slapen, heftige prikkels (geluiden zijn hard en licht is fel), duizeligheid, droge keel, spierpijn, het gevoel weg te zakken en flauw te vallen, focus is weg, concentratie is volledig weg na uitwerking van de medicijnen (voor het gebruik van de medicijnen kon ik mij beter concentreren), rare flitsen van gedachtes, enge en boze gedachtes.

“Help mij!”, klinkt zijn wanhoopskreet.

Alternatieven zoeken

Na het lezen van de bijwerkingen en het bovenstaande verhaal ben ik alternatieven gaan zoeken. Ik wilde niet dat onze dochter dit zou krijgen.

Ondertussen hadden we van de huisarts te horen gekregen dat Rianne een lactose intolerantie had en dat ze daar mee moest leren leven. Ik ben naar een natuurgeneeskundige arts gegaan en het hele verhaal van Rianne bij hem neergelegd. Van de lactose intolerantie tot aan haar hyperactieve en veeleisende gedrag. Het eerste wat hij mat was dat ze overgevoelig was voor geraffineerde suiker en de kleurstoffen rood en geel, die veroorzaken hyperactiviteit. Het advies was om deze zo veel mogelijk te beperken, dat zijn we gaan doen. Binnen 2 dagen hadden we een heel anders kind, ze kon nu 20 minuten spelen achter elkaar, zelfs haar omgeving viel dit op.

Spiegelfunctie

Maar mijn gevoel zei dat er nog meer speelde. Ik werd mij bewust van de spiegelfunctie van Rianne. Zij spiegelde mijn onrustige binnenwereld en mijn moeite met grenzen aangeven voor mezelf en ook voor de kinderen. Dat veeleisende, grenzeloze en onrustige gedrag van haar was mijn spiegel. Ik was zelf ook enorm veeleisend voor mijzelf, ik moest eerst van alles doen van mijzelf en dan mocht ik pas gaan zitten. Het loslaten van een zeer strakke planning in mijn dagelijkste patroon was ontzettend moeilijk. Dit was mijn veiligheid, mijn rustpunt (dacht ik toen).
Rianne zorgde er wel voor met haar gedrag dat ik deze controle moest los laten. De onrust binnen in mij was groot. Ik liep weg voor mijn onverwerkte verdriet en ik zocht allerlei uitwegen om dit niet te hoeven voelen. Ook had ik nooit geleerd hoe ik voor mijzelf grenzen moest aangeven. Ik moest altijd klaar staan voor een ander en ik vond mijzelf niet belangrijk.

Deze inzichten van mijn kind deden zeer en wat vond ik het moeilijk om mijn oude diep weggestopte pijn en verdriet te voelen. Ik dacht nog heel eigenwijs, dit kan ik zelf wel. Ik kwam er toch achter dat ik tegen blokkades op liep waar ik zelf niet door heen durfde. De stap werd gezet om een naar een coach te gaan. Wat ben ik nu blij dat ik dit proces doorlopen heb. Ik ben met behulp van mijn coach aan de slag gegaan met mijzelf. Ik heb weer van mijzelf leren houden, opnieuw geleerd grenzen aan te geven die voor mij belangrijk zijn en ik merkte aan mijn dochter dat ze steeds rustiger werd, minder veeleisend en de grenzen steeds minder opzocht.

De verwijsbrief voor verder onderzoek voor ADHD/ADD die heb ik verscheurd.

Wat ik wil meegeven is dat juist een kind met een label een spiegel is voor jouw binnenwereld.

En dat er nog meer alternatieve mogelijkheden zijn i.p.v. ritalin / concerta die geen schadelijke bijwerkingen hebben:

Jij als ouder word je bewust van de spiegel van je kind op jouw binnenwereld en je gaat hiermee aan het werk om jouw binnenwereld in balans te krijgen. Zodat jij en je kind innerlijke rust ervaren.

Wat kun je zelf doen?

 • Meditatie oefeningen voor je kind om zijn hoofd en gedachten rustig te krijgen.
 • Bied structuur in zijn dagelijkse bezigheden en laat hem tussen 2 mentale activiteiten zijn rust nemen door bijvoorbeeld te liggen op zijn bed, wandelen in de natuur, muziek luisteren, fietsen, naar het bos /de zee, sporten. Zoek een manier die bij jou kind past om zijn hoofd leeg te maken en hem tot rust te laten komen.
 • Je kind leren naar zijn hart te luisteren, leer hem vertrouwen op zijn intuïtie. Leer hem luisteren naar zijn gevoel.
 • Zoutlamp op de slaapkamer: werkt positief op lichaam, geest en ziel. Het kan daardoor angsten en zorgen verminderen. Het denken komt tot rust en wordt constructiever. De zoutsteenlamp helpt het kind gemakkelijker te concentreren. De sfeer word door een zoutlamp optimistisch, sterkt de zenuwen, vermindert stress, zorgen en angsten.

Onderwijs

Concentratieproblemen kunnen ook komen door het onderwijs. Is je kind wel geïnteresseerd in het onderwijs wat hij krijgt, ziet hij het nut ervan in? Wat is het einddoel van de opleiding? Alle ADD/ADHD-ers zijn beelddenkers en het huidige taalonderwijs sluit niet aan bij hun manier van informatie verwerken. Een beelddenker heeft 32 beelden per seconde en het verhaal wat de leraar verteld vertaalt hij in plaatjes in zijn hoofd. Het verhaal in zijn hoofd word steeds groter en zijn fantasie (omdat hij de stof veel sneller verwerkt in zijn hoofd) slaat op hol.

In deze video vertel ik meer over Top down instructie zowel thuis als op school:

 

Krijgt je kind onderwijs op het juiste niveau, word hij voldoende uitgedaagd om na te denken over de leerstof of doet hij dit ‘met 2 vingers in de neus’?

Hier is nog een interessante video over executieve functies ontwikkelen en versterken.

Nog meer tips

 • Kristallen zoals seleniet, bergkristal, fluoriet, lapis lazulli,  sodaliet  verhogen de concentratie. Draag de kristallen bij je of leg ze op je bureau.
 • Met het drastisch minderen van geraffineerde suikers en bepaalde kleurstoffen kunnen ook veel onrust en concentratie problemen verdwijnen.

Ik heb verschillende tips gegeven om zonder medicatie je kind te begeleiden en te helpen. Ik wilde je vertellen in dit blog dat er ook nog andere mogelijkheden zijn die geen schade aan je kind toebrengen.

Ik hoop dat je een weloverwogen keus maakt door deze informatie.

Liefs, Collinda

Delen is fijn!

5 comments

 1. Floor schreef:

  Als jong volwassene met vrij heftige adhd vind ik het vrij kort door de bocht wat je allemaal zegt over de gevolgen van Ritalin. In ieder geval te gefocust op de negatieve kant.

  Ja het is een medicijn, en daar moet je verstandig mee omgaan. Maar ik had nooit mijn havo diploma kunnen halen zonder Ritalin. Na de middelbare school ben ik er meteen mee gestopt. 2 studies begonnen en niet afgemaakt. Na 2 jaar werken toch weer een studie begonnen omdat ik me mentaal kapot verveelde en dus weer aan de Ritalin gegaan. Ik ben nu aan het afstuderen met een prachtige cijferlijst. Door Ritalin kan ik m’n brein tenminste gebruiken voor dingen die er toedoen. Het geeft me helderheid ipv chaos.

  Naast het nemen van Ritalin doe ik aan dagelijkse meditatie en sport ik veel om het gebruik te minimaliseren tot een paar dagen per week 2 pilletjes. Zonder Ritalin vergeet ik te gaan sporten, of te mediteren omdat ik dan geen ritme heb en voornamelijk bezig ga met dingen zoals nagellak sorteren op kleur terwijl de pan water overkookt omdat ik water wilde koken om bunbelloze ijsklontjes te maken om 3 uur snachts.

  Dat het mogelijk op lange termijn bijwerkingen heeft neem ik voor lief omdat de uitwerking ervan op m’n levensstandaard het dubbel en dwars waard is.

  Waar ik het wel mee eens ben is dat het gedrag van een kind een weerspiegeling kan zijn van het gedrag van de ouders, z’n thuissituatie. De diagnose wordt te snel gegeven. Maar voor de kinderen die wel echt adhd hebben, en dus een error hebben in hun hormoonhuishouding in de hersens, werkt een medicijn echt wonderen en kan het drastische gevolgen hebben op de uitkomst van hun leven om het niet te nemen.

  • Dit blog heb ik geschreven om mensen bewust te maken van de bijwerkingen die Ritalin kan hebben. Ik hoor en zie in mijn omgeving alleen verhalen dat het een wondermiddel is. Ouders weten heel vaak niet wat voor ernstige bijwerkingen er zijn. Omdat dit middel vaak voorgeschreven wordt bij jonge kinderen waarvan de hersenen nog volop in ontwikkeling is. En er nog zeer weinig bekend is over de schadelijke bijwerkingen op langere termijn .

 2. Natalie schreef:

  Ik heb lang in het onderwijs gewerkt. Ik sta ervan te kijken hoe snel er naar dit soort oplossingen wordt gegrepen. Mijn zus weigerde het advies van de school op te volgen. Die vonden dat mijn neefje aan de Ritalin moest. Mijn zus hield haar poot stijf. Het drukke gedrag en de concentratiestoornissen bleken een fase, die overging. Goed dat ze er nooit aan begonnen is.

 3. Jack schreef:

  Ik las dit bericht nadat ik op onderzoek ging om mijn zoveelste verslaving te stoppen. Ik ben (helaas) zeer verslavingsgevoelig en onmatig. Maar gelukkig heb ik altijd een noodrem gehad en heb een te sterk rechtsgevoel om zaken op absoluut geen zaken op straat te kopen. Het begon met alcohol tijdens de puberteit, altijd te veel in korte tijd. Maar door een drukke baan kon maar 2 maal per maand binge drinken. Ik merkte al snel dat ik uitsluitend uit was op een roes. Dus stopte met alcohol en ging buitengewoon sporten en allerlei relaties aan, om maar hoge dopamine levels te krijgen. Uiteindelijk kreeg ik psychische (depressieve) en lichamelijke klachten. Ik zocht hulp bij artsen en kreeg het ene na het andere verslavende medicijn op herhaalrecept. Oxazepam, diazepam, prednison en uiteindelijk Oxycodon. Aan al deze middelen ben ik op recept verslaafd geraakt. Uiteindelijk kon ik door mijn buitengewone gedrag ook weer stoppen, met alle lijdenswegen van dien. Toen kwam de diagnose ADHD, en daarbij natuurlijk Ritalin en Concerta. Binnen een paar maanden zat ik op een krankzinnig hoge dosis rond de 95mg per dag. Omdat mijn afbraak snel werkt, zeiden de artsen. Ik ging weer extreem sporten en werken. Mijn hele verlangen naar roesmiddelen waren weg en voelde mij soms heel gelukkig. Maar ik merkte door ervaringen uit het verleden dat ik weer op een slecht pad zat. Uiteindelijk begon ik er steeds meer uit te zien als een speed gebruiker. Een pezig lichaam met ingevallen mager gezicht en grote ogen. Maar zolang je in pak loopt, geld hebt en werkt, ben je prima in Nederland. Mager, sporten en hard werken is de mode, dus iedereen vond het geweldig. Ik besloot het roer om te gooien en ook direct te stoppen. Het afkicken viel mee, omdat ik wel erger gewend was. Ik geloof dat ritalin prima kan werken in lage dosis. Maar voor verslavingsgevoelige mensen kan het ook gevaarlijk zijn. Ik ben overal van af en heb een prima leven. Soms wat chaotisch of moe, maar liever dat dan een junk op recept. Nogmaals wil ik zeggen dat het ook mensen kan helpen, maar mij dus absoluut niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang mijn tips voor ouders, klik >>

5 tips om het gedrag van je Nieuwetijdskind te begrijpen

Contact

Samenwerkingen

Alle blogs

Let op:

Bij gezondheids-klachten dient u altijd uw huisarts te raadplegen. Ik ben geen vervanging voor huisarts of specialist.

Ik ben aangesloten bij de CAT

Collectief Alternatief Therapeuten