Durf jij je kind los te laten?

Je kind groeit op en steeds meer ga je je kind loslaten. Wat ik zie in mijn omgeving is dat de ouders van tegenwoordig er veel moeite mee hebben om hun kind los te laten en de kinderen de ruimte te geven om zich te ontwikkelen. Nieuwetijdkinderen hebben veel behoefte aan vrijheid en de dingen leren op hun manier.

Vertrouw op de (eigen)wijsheid van je kind! “Ja”, hoor ik je dan zeggen, “maar ze zijn nog zo klein, dit kunnen ze niet weten”. Jawel, dit is de innerlijke wijsheid van nieuwetijdskinderen. Ze weten diep van binnen dat ze het kunnen. Ze vertrouwen op deze innerlijke wijsheid en het is zo belangrijk dat jij ze als ouder ook het vertrouwen kunt geven, dat ze mogen varen op hun innerlijke wijsheid.

In zijn eentje vissen

Onze zoon vist heel erg graag. Hij wilde graag in zijn eentje gaan vissen en ik zei:  “Je mag alleen vissen als je je zwemdiploma hebt”. Uitgelegd waarom hij eerst een zwemdiploma moest hebben: voor als hij uitgleed bij het naar binnen halen van een vis zodat hij zichzelf kon redden Zo gezegd zo gedaan. Hij had zijn zwemdiploma en daar ging hij op 6-jarige leeftijd alleen vissen. Naar een slootje bij ons in de buurt. Hij glunderde van oor tot oor. Hij was er ook van overtuigd dat hij dit alleen kon. Ik stimuleerde dit vertrouwen door hem los te laten en op zijn innerlijke wijsheid te vertrouwen. Dat is nu de kracht van nieuwetijdskinderen.

Maar ik zie en hoor van heel veel ouders dat ze dit heel moeilijk vinden. Die de innerlijke wijsheid van hun kind niet durven te vertrouwen omdat de norm was dat je als ouder de beslissing maakte voor het kind wat veilig was of niet. Het kind had hier geen enkele inspraak in. En de druk van de omgeving is groot. Als je het anders doet dan normaal, val je op en dan vinden mensen er wat van. Ook bij ons. Dat we Timo alleen lieten gaan op 6-jarige leeftijd om te gaan vissen werd veroordeeld. Ik stoorde mij daar niet aan en ik zag hoe hij groeide in zijn zelfvertrouwen en dat zijn vriendjes ook graag mee wilden maar dit niet mochten. Maar er worden zich gelukkig steeds meer ouders zich bewust dat nieuwetijdkinderen juist groeien in hun zelfvertrouwen als je ze leert vertrouwen op hun deze innerlijke wijsheid.

Als je het nu nog moeilijk vindt om je kind los te laten en te vertrouwen op zijn innerlijke wijsheid dan volgt hier een aantal tips:

Wat voel jij als ouder als je kind ervan overtuigd is dat hij iets kan (bijvoorbeeld alleen een boodschap doen in de winkel) maar jij durft dit niet? Waarom durf jij je kind niet te vertrouwen op zijn innerlijke wijsheid? Schrijf dit gevoel eens op of teken dit. Word je bewust van jouw angst en durf hier ook mee aan de slag te gaan om deze angsten te verwerken.

Als je kind bijvoorbeeld verder weg gaat vissen dan kun je een telefoon mee geven zodat hij kan bellen als er wat is. Voorbeeld: onze zoon wilde een dorp verder op vissen met een vriendje. Hij was toen 10. Ik werd eerst bang en voelde direct waar die angst vandaan kwam, bij mij. De twijfel kwam boven: ben ik wel een goede moeder (dit was mijn thema toen) en ik gaf mij toch over aan zijn innerlijke wijsheid en liet hem los. Ik gaf hem een telefoon mee waarmee hij mij altijd kon bellen. Ik bracht hem weg en ging hem weer halen. Hij had genoten en straalde van oor tot oor en hij had niet gebeld!

Ik wens je heel veel vertrouwen op de innerlijke wijsheid van je kind.

Lukt het niet, omdat je onverwerkte emoties of blokkades in de weg zitten? Overheerst je angst om je kind los te laten? Dan kan ik je helpen, bijvoorbeeld met mijn transformatietraject voor ouders.

Liefs, Collinda

 

Delen is fijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang mijn tips voor ouders, klik >>

5 tips om het gedrag van je Nieuwetijdskind te begrijpen

Contact

Samenwerkingen

Alle blogs

Let op:

Bij gezondheids-klachten dient u altijd uw huisarts te raadplegen. Ik ben geen vervanging voor huisarts of specialist.

Ik ben aangesloten bij de CAT

Collectief Alternatief Therapeuten