Vaderliefde

Ieder kind wil liefde van zijn vader en moeder. Je wilt dat je vader en je moeder trots zijn op jou. Ook in de praktijk, bij mijn klanten én bij mijzelf is er sprake van gemiste moeder- of vaderliefde of beide.

De meeste mensen leren al vroeg dit gevoel weg te stoppen, maar vroeger of later krijgen ze daar last van. Ook ik leerde al vroeg de gemiste vaderliefde weg te stoppen en kreeg op latere leeftijd daar problemen mee. Ik weet nog goed dat onze oudste zoon geboren werd en hoe mijn man daar mee omging, zo liefdevol en begripvol! Dat was voor mij totaal nieuw en ik dacht: “Wauw, dit is wat een echte vader doet!” Hij praat met zijn kinderen, hij neemt verantwoording, hij knuffelt met ze, hij doet spelletjes, hij troost ze al ze verdriet hebben. Toen begon bij mij het grote helen, ik wilde het anders. Voor onze kinderen!

Ik leerde mijn vader te vergeven

Doordat ik met mijzelf in de knoop kwam moest het roer om.  Ik leerde mijn vader te vergeven en te accepteren dat hij het niet kan. Mijn vader heeft de geestelijke capaciteiten niet om vaderliefde te geven. Dit wist ik vroeger niet, maar nu wel. Hij heeft geen empathisch inlevingsvermogen, hij heeft autistische kenmerken en een zeer laag IQ. Ik dacht dat ik alles verwerkt had, totdat ik op een vrijdagavond The Voice zat te kijken. Toen er een kandidaat het nummer van Kelly Clarkson, Piece by Piece begon te zingen.

Ik voelde dit nummer tot in mijn ziel! Het was die dag ook volle maan, die in het teken stond van oude emoties loslaten die je niet meer dienen. Juist in die week heeft de dochter van mijn beste vriendin gebroken met haar vader. Ik voelde mijn tranen omhoog komen en ik liet ze stromen. Alle verdriet en pijn kwamen eruit. Mijn pijn en verdriet uit mijn jeugd.

Wat voelde ik mij even alleen. Alles kwam voorbij: bij mijn afzwemmen was hij er niet, bij de uitreiking van mijn SPW diploma was hij niet. Eigenlijk was hij er nooit, hij lag hoofdzakelijk op de bank. Verantwoordingsgevoel kende hij niet. Een gesprek heb ik nooit gehad met mijn vader. Hij gaf altijd een ander de schuld als er iets vervelends gebeurde in zijn leven.

Nu weet ik dat mijn vader vol zit met angst en onverwerkt verdriet. Maar praten over zijn gevoel doet hij nooit.  Hij heeft nu de diagnose Alzheimer en vasculaire dementie. Bij mensen met deze ziektes komt veel onverwerkt verdriet naar boven. Traumatische herinneringen worden aangeraakt, bijvoorbeeld door het horen van een alarm (trauma uit de 2e wereldoorlog). In dit stadium van zijn ziekte heeft hij dit vooral in dromen.

>> Lees meer na de foto.

Vaderliefde, Foto Josh Willink - Stocksnap

Laatste restjes onverwerkt verdriet loslaten

Na die vrijdagavond ben ik bezig deze laatste restjes onverwerkt verdriet los te laten. Het grootste gedeelte had ik al verwerkt, met diverse methodes die ik allemaal in het transformatie traject dat ik aanbied heb verwerkt. Nu is het tijd voor mij om het laatste stukje hiervan op te lossen.

Hoe doe ik dit nu:

  • Ik maak tijd voor mijzelf.
  • Ik luister naar mijn lichaam, als ik moe ben dan ga ik even slapen.
  • Ik laat het verdriet toe, ik huil en omarm het.
  • Ik pas de juiste kristallen toe tijdens een kristalheling.
  • Tijdens een innerlijk kind heling vergeef ik mijn vader en laat mijn verdriet en pijn los.
  • Ik stuur mijn vader onvoorwaardelijke liefde en accepteer dat hij zijn levenslessen heeft.

Dit was voor mij weer een mooie fase van heling in mijn proces. Ik heb geleerd dat je gevoel wegstoppen geen oplossing is. Je blokkeert jezelf hiermee. Je gaat in de slachtoffer rol zitten en je zoekt de verantwoording niet bij jezelf. Alleen jij kan de blokkade oplossen, jij bent de verandering die je bij jezelf kan aanbrengen!

Dit is trouwens ook precies waarom ik het transformatietraject heb bedacht en uitgewerkt! En zoals je net hebt gelezen, gebruik ik de gereedschappen die daar in zitten, zelf ook nog steeds. In het traject leer ik je om deze processen te doen, zodat je ze zelf in je leven kunt toepassen. Hoe mooi is dat!

Liefs, Collinda

P.s.: Meer weten over het transformatietraject? >> Lees hier verder.

 

Delen is fijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang mijn tips voor ouders, klik >>

5 tips om het gedrag van je Nieuwetijdskind te begrijpen

Contact

Samenwerkingen

Alle blogs

Let op:

Bij gezondheids-klachten dient u altijd uw huisarts te raadplegen. Ik ben geen vervanging voor huisarts of specialist.

Ik ben aangesloten bij de CAT

Collectief Alternatief Therapeuten