Vertrouwen op de innerlijke wijsheid van je kind, hoe doe je dat?

Als je leert je trilling te verhogen, door de spiegel van je kind te zien en vanuit liefde en eenheidsverbinding te leven, dan verandert ook je manier van denken, kijken en voelen. 

Je wordt je van heel veel dingen bewust. Er vallen ineens puzzelstukjes op hun plaats. Je ziet en voelt de oneerlijkheid, corruptie en macht van instanties, overheid, mensen uit je omgeving die niet eerlijk zijn. De maskers die de mensen op hebben, ze handelen vanuit ego, angst en oneerlijkheid. En ik merk dat ik daar heel strijdbaar van word en dan ook er alles aan wil doen om dit te laten stoppen. Ik ben heel direct! Als mensen liegen dat horen ze dit ook van mij, dan vraag ik: “Waarom lieg je?”.  Dan weten ze zich geen houding te geven. En ja, dit zelfde doen ook de jonge generatie nieuwetijdskinderen. Ze kunnen heel direct zijn tegen je: “Waarom lieg je?”.  Of ze zeggen, “Ja, maar jij doet het ook niet”. Prachtig die spiegel. En ik voel dit zelf ook zo, ik kan niet anders, ik kan niet meer zwijgen. Als ik voel dat mensen liegen, dan moet de onderste steen boven komen.

Zo ook de plastic soep. Dat was eerst een ver-van-mijn-bed-show. Ik dacht: “ja het is erg maar we recyclen toch het plastic en daar worden mooie nieuwe producten van gemaakt”. Dus kwestie opgelost. Daar hoefde ik niet over na te denken.
Maar dat ging mooi niet op! Op school kregen de kinderen les hoe ze plastic konden verminderen en ik ging mee naar Climate Planet in Utrecht.

Steeds meer werd ik mij bewust van dit mega probleem. En ik ging filmpjes kijken over dit onderwerp.  Na het zien daarvan werd ik mij ineens – BAM! – bewust en voelde ik die drive om drastisch te gaan verminderen met plastic.

Ik ben nogal perfectionistisch, dus ik leg de lat lekker hoog voor mijzelf. Ik wilde voortaan alles verpakkingsvrij kopen voor een gezin met 5 personen. Natuurlijk werd die lat heel gauw bijgesteld.

Want waar ik niet over nagedacht had, was dat ik ook kon beginnen met het verminderen van wegwerpplastic en (plastic) afval. Dat als ik alles verpakkingsvrij wilde, heel veel zelf moest gaan maken (dit doe ik al wel) en ook ver moet rijden om mijn boodschappen te doen .En dat dit ook heel veel tijd en benzine kost. En dat laatste is ook weer niet milieuvriendelijk!

Eerst doen en dan nadenken

Een leuk inkijkje voor je in mijn karakter! Dit ben ik. Eerst doen en dan nadenken. Herkenbaar hè?  Bij jezelf of je kind(eren). Wij voelen eerst, worden enthousiast en gaan beginnen en gaan later nadenken. Zo leer je wel oplossingen bedenken omdat je een keer tegen een muur aan kan lopen. En je leert te vertrouwen op je innerlijke wijsheid. En ik kan uit eigen ervaring vertellen, dan leer je ook het meest.

Ik word er blij van, mijn man iets minder, haha! Ik leg dan uit: “Schat, ik voel eerst, voelt het goed dan begin ik gewoon, ik vertrouw volledig op mijn innerlijke wijsheid en zie wel waar het schip strandt.” Mijn man zegt dan altijd:  “Er denkt hier helemaal niemand na!” Ik leg dan uit dat wij zo leren (onze 3 kinderen en ik ook), zelf ervaren dat we tegen problemen en fouten aanlopen en volledig vertrouwen op onze innerlijke wijsheid. En als we vanuit deze manier de ruimte krijgen om ons te  ontwikkelen leren we er heel veel van. Waarschuwen hielp bij mij als kind (en nu nog niet) juist averechts, ik krijg juist de drang om het te doen zoals ik het wil doen, op mijn eigen manier en als iemand tegen mij zegt dat iets niet mag of iets beter niet kan doen dan ga ik juist op ontdekking uit.

Maar dit vraagt van een ouder een enorm vertrouwen in de innerlijke wijsheid van je kind. Je wordt geconfronteerd met je eigen angsten en twijfels. Je gaat direct in je hoofd en in je angst zitten en haalt van alles in je hoofd zoals: “Ben ik dan wel een goede moeder, wat moet de omgeving er wel niet van denken, het lijkt of ik helemaal geen regels heb..”.

Een troost: ik heb dit ook als moeder en maak dit nog regelmatig mee. En ik leer elke dag van mijn kinderen. Geloof mij, bij de opvoeding van je kinderen blijf je deze uitdaging tegenkomen. Want je komt iedere keer je eigen oude angsten tegen.

Hoe leer je vertrouwen op de innerlijke wijsheid van je kind:

  • Door op je eigen gevoel te (leren) vertrouwen. Dit is het allerbelangrijkste begin, dus maak een begin met het opruimen van je oude emoties . Durf weer te vertrouwen op je gevoel. Want als jij niet durft te vertrouwen op je gevoel, hoe wil je dit je kind dan leren?
  • Leer begrijpen wat een nieuwetijdskind jou wil leren en wat het de wereld wil leren. Leer de talenten van nieuwetijdskinderen kennen. Leer anders kijken naar het gedrag van je kind. Kijk in de spiegel die je kind jou voorhoudt.
  • Stel wel regels, maar geef je kind de ruimte om ook zijn eigen persoonlijkheid binnen deze regels te ontwikkelen. Praat met je kind en laat hem vertellen wat hij wil en hoe hij de oplossing ziet. En geef hem de ruimte om dit ook op zijn manier op te lossen en laat het hem helemaal zelf doen.

Als je niet durft te vertrouwen op de innerlijke wijsheid van je kind, vraag jezelf dan waar dit vandaan komt. “Wat is er gebeurd met het vertrouwen in mijzelf?”

Pas deze tips in jouw eigen tempo toe. Je hoeft ze echt niet in één keer allemaal te kunnen. Het is een innerlijke proces wat tijd en bewustwording kost.

Liefs, Collinda

P.s.: Ook met je eigen bakjes en tasjes naar de groenteboer, de bakker en de slager? En vinden ze dat best okee? Bestel dan een handige raamsticker voor ze. Te verkrijgen via Zero Waste Nederland.

Delen is fijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang mijn tips voor ouders, klik >>

5 tips om het gedrag van je Nieuwetijdskind te begrijpen

Contact

Samenwerkingen

Alle blogs

Let op:

Bij gezondheids-klachten dient u altijd uw huisarts te raadplegen. Ik ben geen vervanging voor huisarts of specialist.

Ik ben aangesloten bij de CAT

Collectief Alternatief Therapeuten